Ιστορία του Kέντρου

Ρομποτή Πηνελόπη Ψυχολόγος M.Sc.  Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στην Αντλεριανή Ατομική Ψυχολογία και τη Θεραπεία Gestalt, Υπεύθυνη το Κέντρου Ψυχολογικής Στήριξης πνοή.  Ευαγγελιστρίας 2 Γλυφάδα Τ.Κ. 16674 Δήμος Γλυφάδας, Νομός Αττικής Τηλ.: 2108952008 Κιν.: 6972091907Το Κέντρο ΠΝΟΗ ιδρύθηκε με σκοπό την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση προβλημάτων που βιώνει ο μέσος άνθρωπος στην καθημερινότητά του.

Το κοινωνικό – ψυχολογικό πλαίσιο στο οποίο εκτίθεται ο σύγχρονος άνθρωπος είναι αρκετά περίπλοκο.  Οι δυσκολίες του κοινωνικού πλαισίου ασκούν πίεση στον άνθρωπο, ο οποίος καλείται να επαναπροσδιορίζει τη σχέση με τον εαυτό του και το περιβάλλον του σε γρήγορους ρυθμούς. Ως αποτέλεσμα των κοινωνικών – ψυχολογικών συγκρούσεων ο άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται επικοδομητικά τις προκλήσεις του περιβάλλοντος.

Ο άνθρωπος προικισμένος απο τη φύση του, κινητοποιείται προς μια θετική κατεύθυνση αξιοποιώντας τις ικανότητες του, τις δυνάμεις του, τη γνώση του, ώστε να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται εποικοδομητικά τις προκλήσεις του περιβάλλοντός του. Υπάρχουν, όμως, και καταστάσεις όπου βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο, με αποτέλεσμα να βιώνει αρνητικά  συναισθήματα, όπως φόβο, άρνηση, απόσυρση, θυμό ή θλίψη. Τα συναισθήματα, αρνητικά και θετικά, είναι απολύτως φυσιολογικές διεργασίες. Όταν, όμως, τα αρνητικά συναισθήματα γίνονται μόνιμες παθογενείς καταστάσεις που βιώνουμε καθημερινά, τότε δυσκολεύουν την προσαρμογή μας, την ευελιξία μας και τη λειτουργικότητά μας σε προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Θεμελιώδης αρχή του Κέντρου είναι η ανάπτυξη της σχέσης του ατόμου με τον εαυτό του, τους άλλους και το περιβάλλον, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, ώστε να αντιμετωπίζει και να διαχειρίζεται εποικοδομητικά τα προβλήματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητάς του, να βελτιώνει τις συνθήκες του και να νοηματοδοτεί τη ζωή του.

Η Ιστορία του Κέντρου ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια με την ελπίδα να διδάσκει τους ανθρώπους να αγαπούν, να εκτιμούν, να σέβονται τον εαυτό τους και να αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις βασισμένες στην  επικοινωνία, την ενσυναίσθηση, την αμοιβαία εκτίμηση και στον σεβασμό.  Εδώ μαθαίνουμε την ελευθερία, την αποδοχή, την ευελιξία,  την εκτίμηση, τον και την  κατανόηση. Στοιχεία σημαντικά  και θεμελιώδη για την αυτοπραγμάτωση του εαυτού μας και την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων.  Μαθαίνουμε να  ενσωματώνουμε τις άγνωστες πτυχές του εαυτού μας, να απελευθερώνουμε την εγγενή τάση αυτοπραγμάτωσης,  να αποκτούμε συνειδητότητα, ώστε να συνυπάρχουμε αρμονικά με τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.

Ψυχική Υγεία = Αρμονία=Αυτογνωσία+Αποδοχή+Ενσυναίθηση+Εκτίμηση+Ανθεκτικότητα+Συνεκτικότητα =  Δημιουργικότητα