Κατάθλιψη και παιδιά

Για κάποια παιδιά η ανεμελιά,  το παιχνίδι  και το γέλιο δεν χρωματίζουν την καθημερινότητα τους. Σύμφωνα με έρευνες εκτιμάται ότι 2-3% των παιδιών μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη με το ποσοστό  να αγγίζει το 8-9% μετά την ηλικία των 12 ετών .  Τα καταθλιπτικά επισόδεια μπορεί να έχουν διάρκεια λίγων μηνών και τα συμπτώματα να  υποχωρούν σταδιακά δίχως θεραπευτική παρέμβαση σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά με κίνδυνο την επιδείνωση των συμπτωμάτων ή περαιτέρω εμφάνιση των επισοδείων  σε άλλες περιπτώσεις.  Τα  συμπτώματα  που  δεν γίνονται εγκαίρως αντιληπτά ή ακόμη και αποδεχτά έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος επιδείνωσης τους , η πιθανή εμφάνιση άλλων διαταραχών ή χρήση ουσιών αλλά και η αυτοκτονία.

Αίτια  της Κατάθλιψης

Τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες   παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης στα παιδιά όπως και στους ενήλικες. Για παράδειγμα,  παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό  ή ένα γονέα που πάσχει απο κατάθλιψη  έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.  Επίσης, στρεσογόνα γεγονότα,  όπως η σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, τραυματικές εμπειρίες, η απώλεια  αγαπημένων ανθρώπων ,ένα διαζύγιο, έντονες συγκρούσεις στο οικογενειακό περιβάλλον ή και  ο σχολικός εκφοβισμός  μπορεί να συμβάλλουν ώστε να προκληθεί στα παιδιά κατάθλιψη.

Μερικές φορές δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ακριβή αιτία της κατάθλιψης καθώς η

κατάθλιψη κάθε παιδιού είναι ατομική, και οι αιτίες  διαφορετικές. Πιο σημαντικό από την αιτία είναι η αναγνώριση της ασθένειας και η θεραπεία της.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στα παιδιά:

Επίμονη θλίψη ή / και ευερεθιστικότητα

Χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αίσθημα αναξιότητας. Ένα παιδί μπορεί να κάνει δηλώσεις όπως, «Είμαι κακός. Είμαι ηλίθια. Κανείς δεν μου αρέσει. »

Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που ίσχυαν προηγουμένως ή για ευχάριστα καθημερινά πράγματα

Δυσκολίες στις σχέσεις με τους συνομήλικους

Αλλαγή στην όρεξη (είτε αύξηση ή μείωση).

Αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου (είτε αύξηση ή μείωση).

Δυσκολία στη συγκέντρωση.

Ο θυμός – οργή – επιθετικότητα

Πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι ή άλλοι σωματικοί πόνοι που δεν φαίνεται να έχουν οργανική αιτία.

Αλλαγές σε επίπεδο δραστηριότητας. Το παιδί είτε γίνεται πιο ληθαργικό είτε πιο υπερκινητικό.

Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας  ή εκδήλωση αυτοκαστροφικών συμπεριφορών

Συχνά , τα συμπτώματα του παιδιού με κατάθλιψη μπορεί να  μην είναι  ορατά και η ανωτέρω λίστα δεν αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο αλλά ενδεικτικό οδηγό ώστε να βοηθήσει το γονέα να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό ή φορέα.  Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορές  ή διάθεση ενός παιδιού η οποία διαρκεί περισσότερο απο μερικές εβδομάδες  θα πρέπει να εξεταστεί.Η κατάθλιψη μπορεί να συμπίπτει με άλλες διαταραχές, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής , διατροφικές διαταραχές ή διπολική διαταραχή. Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση  από ειδικό διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση και  αντιμετώπιση  της κατάθλιψης.

Η μη αντιμετώπιση   μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την  ελλειπή  ψυχοκοινωνική  λειτουργία του παιδιού στην καθημερινή του ζωή, τον  αυτοσεβασμό του, τα μαθήματά