Διαζύγιο και Παιδιά: Ο Ρόλος μας ως Γονείς

Διαζύγιο και Παιδιά: Ο Ρόλος μας ως Γονείς

Διαζύγιο και Παιδιά ένα θέμα που όλο και περισσότερο απασχολεί τα ζευγάρια καθώς τα νούμερα αυξάνονται σημαντικά.  Ένα  διαζύγιο μπορεί να προκαλέσει στρες και σύγχυση για τα παιδιά ανεξάρτητα από την ηλικία. Τα παιδιά συνήθως  βιώνουν θυμό, πικρία, λύπη ή αγωνία στο ενδεχόμενο ενός χωρισμού .  Ως γονείς μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία λιγότερο επώδυνη    προσφέροντας  την στήριξη και ασφάλεια που χρειάζονται τα παιδιά μας ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες.

Οι γονείς συνήθως παγώνουν ενόψει της ανακοίνωσης , αλλά ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις δυσκολίες που συνήθως έχει βιώσει ένα ζευγάρι που αποφασίζει να χωρίσει, η απόφαση να συζητήσει  με τα παιδιά θα πρέπει να είναι μία απόφαση  από κοινού πλαισιωμένη με αγάπη, φροντίδα και κατανόηση  .

Συνήθως τα ζευγάρια που αποφασίζουν να χωρίσουν έχουν διανύσει διάφορες δυσκολίες και συγκρούσεις , είναι όμως σημαντικό και απαραίτητο για τους γονείς  να συνειδητοποιούν και να αναλαμβάνουν την ευθύνη του ρόλου τους στη δεδομένη περίπτωση , έχοντας συμφωνήσει στο “πως” και “τι” θα πουν σε αυτή τη συζήτηση . Μπορεί να  συμβουλευτούν ένα ειδικό ή να έχουν τουλάχιστον επεξεργαστεί εκ των προτέρων  τα έντονα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν σε προσωπικό επίπεδο,  ώστε να υπάρχει ψυχραιμία  στη συζήτηση με  τα παιδιά . Αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστον,   προσπαθήστε να  αφήσετε στην άκρη το θυμό, τη λύπη  και την πικρία και προσπαθήστε με ειλικρίνεια αλλά,  πάντα στο πλαίσιο της αναπτυξιακής τους  ηλικίας του παιδιού να μιλήσετε. Αποφύγετε πικρόχολα σχόλια, χαρακτηρισμούς και κατηγόριες προς τον ή την σύντροφο.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τα παιδιά βιώνουν αυτό το γεγονός ως πένθος και μπορεί να εκδηλώνουν  έντονες ψυχολογικές αντιδράσεις όπως δυσφορία, αγωνία,  φόβο, θυμό,  και ενοχές.  Είναι επιτακτική ανάγκη  για τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας να αισθανθούν ασφάλεια και σιγουριά ότι οι γονείς θα συνεχίζουν να παρέχουν φροντίδα, αγάπη και στήριξη. Ας μην ξεχνάμε ότι  η εκπλήρωση των βασικών  συναισθηματικών  αναγκών των παιδιών  αποτελεί βασική παράμετρο της ψυχοσυναισθηματικής τους ωρίμανσης.

Μικρές Συμβουλές

 • Με ειλικρίνεια και απλά στοχευμένα λόγια εξηγήστε στο παιδί τους λόγους που χωρίζεται αποφεύγοντας τις κατηγορίες ή πολλές  λεπτομέρειες που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση . Στην  περίπτωση τρίτου προσώπου ίσως πρέπει να σκεφτείτε σε τι θα ωφέλησει συναισθηματικά   το παιδί  μια τέτοια γνώση ? όσο και αν θέλετε να πληγώσετε ή να τιμωρήσετε τον/την σύζυγο στη περίπτωση απιστίας , μην ξεχνάτε ότι το άτομο   που πληγώνετε περισσότερο  είναι το παιδί σας.
 • Επιβεβαιώστε το παιδί σας ότι οι συνθήκες αλλάζουν όχι όμως η Αγάπη σας για το παιδί  ή ο Ρόλος σας ως γονιός .  Η ανακοίνωση είναι πάντα μια δύσκολη διαδικασία που συνοδεύεται με  αρνητικά συναισθήματα ή έντονες αντιδράσεις μην ξεχνάτε να  πείτε στο παιδί  σας “Σε αγαπώ”  και να βοηθήσετε το παιδί σας να νοιώσει  την ασφάλεια της αγάπης σας.
 • Πείτε τους τις αλλαγές που θα υπάρξουν , προσπαθήστε να είστε σαφής και απαντήστε με ειλικρίνεια τις ερωτήσεις του  βοηθώντας  το παιδί σας να νοιώσει ασφαλή .  Πείτε του ότι αν και  εσείς μπορεί να μη γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες των αλλαγών  επιβεβαιώστε οτι  είστε  κοντά του για να τις  διαχειριστείτε και να τις   αντιμετωπίσετε ενωμένοι.
 • Στηρίξτε το παιδί σας  με τη συμμετοχή σας στη καθημερινή τους ρουτίνα , επιδεικνύοντας σταθερότητα,  κατανόηση, τρυφερότητα και αγάπη. Σε καμία περίπτωση  μη εμπλέκεται το παιδί  σας στις διενέξεις  ή συγκρούσεις μεταξύ εσάς και του /της πρώην συντρόφου. Το παιδί δεν είναι ενήλικας, και τις βασικές ανάγκες  της ασφάλειας, της αγάπης και της  σταθερότητας  τις καλύπτουμε εμείς ως γονείς .
 • Ως γονείς   οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε με υπευθυνότητα στο ρόλο μας σκεφτόμενοι τη φροντίδα του παιδιού μας , ώστε να αναπτύξει τις ικανότητες και δεξιότητες  για τη ορθή διαχείριση και αντιμετώπιση καταστάσεων στη ζωή,  δομές  που συμβάλλουν θετικά στη ψυχοκοινωνική του  ανάπτυξη.
 • Αποφεύγετε να εμπλέκεστε σε παιχνίδια υπεροχής με τον/ την πρώην,  εστιάσετε μόνο στις ανάγκες του παιδιού και όχι στο να μειώσετε τον άλλο γονέα.
 • Μέινετε ενωμένοι ως γονείς , ακολουθώντας μια ενιαία γραμμή στη διαχείριση  ή αντιμετώπιση  καταστάσεων  . Συζητήστε ιδιαιτέρως οποιαδήποτε αλλαγή σε προγράμματα ή στη καθημερινή ρουτίνα, ημέρες επισκέψεων κλπ. με το πρώην σύντροφο πριν ανακοινώσετε τις αλλαγές στο παιδί έχοντας προηγουμένως συμφωνήσει μεταξύ σας. Μην εμπλέκεται το παιδί σε διαφωνίες.
 • Προγραμματίστε τις συζητήσεις με το παιδί σχετικά με αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης, αλλαγές στο χώρο που θα ή μένει το παιδί, αλλαγές στη ρουτίνα του,  σεβόμενοι  την ηλικία του παιδιού προσαρμόσετε τα λόγια σας ή τις λεπτομέρειες  σύμφωνα με την αναπτυξιακή του ηλικία.
 • Συνήθως , τα ζευγάρια που χωρίζουν ξεχνούν  τα θετικά σημεία της σχέσης που κάποτε είχαν  και το σεβασμό  που κάποτε έτρεφαν  ο ένας για τον άλλο. Είναι σημαντικό ιδιαίτερα εν όψει ενός διαζυγίου  να μη χαθεί ο σεβασμός ως προς τον σύντροφο σας ανεξάρτητα απο τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνετε.
 • Εστίαστε στις αλλαγές, λεπτομέρειες  και στα πρακτικά θέματα  που έχετε να επιλύσετε  σχετικά με το παιδί σας .  Σε κάθε περίπτωση αποφεύγεται να εκτονώνεται το θυμό σας, την πικρία σας η την οργή σας  στις συζητήσεις που αφορούν το γονεικό σας  ρόλο  ή την διαχείριση   σε διάφορα  θέματα που προκύπτουν στις νέες συνθήκες.  Μην συγχέεται το ρόλο σας ως γονείς με το συντροφικό ρόλο .
 • Οι αλλαγές στη ζωή είναι αναπόφευκτες , καλλιεργήστε στα παιδιά σας την ευκαιρία να μάθουν να διαχειρίζονται εποικοδομητικά τις αλλαγές στη ζωή.

 shares