18 Αυγ Θετική ενεργή διαπαιδαγώγηση
Γονιός μια σχέση μοναδική στη ζωή μας! Μια σχέση που καθρεφτίζει το είναι μας, τα πιστεύω μας, τις αξίες μας, τη δική μας προσωπική ιστορία ….. Ένα ταξίδι στο παρελθόν με προορισμό το μέλλον. Μια υπέρβαση του εγώ στο εμείς . Γονιός ένας ρόλος ζωής !
Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι οι προσωπικές μας εμπειρίες δεν καθορίζουν την ανατροφή των παιδιών μας, έρευνες στο χώρο της αναπτυξιακής ψυχολογίας αποδεικνύουν ότι, ο δεσμός με τους γονείς μας και παιδικά μας βιώματα έχουν βαθιά και διαρκή επίδραση στο ρόλο μας ως γονείς και στο συναισθηματικό δεσμό που αναπτύσσουμε με τα παιδιά μας. Μόνο μέσα από τη διερεύνηση και κατανόησης της δικής μας ιστορίας, μας δίνετε η ευκαιρία να διακόψουμε την επανάληψη δυσλειτουργικών μοτίβων και δυναμικών, ώστε να αναπτύξουμε ένα δεσμό με τα παιδιά μας βασισμένο στην ασφάλεια, τρυφερότητα, ενσυναίσθηση και την αποδοχή. Δίχως αυτή τη βαθύτερη νόηση τα μοτίβα μας τείνουν να επαναλαμβάνονται, ίσως και πιο επώδυνα μερικές φορές. (D.Siegel, T. Bryson 2013, 2014).
Η ανατροφή των παιδιών μας δεν εξαρτάται απο τις συμβουλές ενός ειδικού ή ενος καλού βιβλίου . Η κατανόηση του εαυτού και εμπειριών μας σε ένα βαθύτερο επίπεδο αποτελεί το μοναδικό εργαλείο για να χτίσουμε μια επικοδομητική και χαρούμενη σχέση με το παιδί μας. Η τρυφερή συναισθηματική επικοινωνία και η θετική διαπαιδαγώγηση συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη της ψυχοκοινωνικής υγείας, και συγκροτημένης προσωπικότητας του παιδιού. Οι εξελίξεις στο χώρο την νευροεπιστήμης μας επιβεβαιώνουν την σημαντικότητα αυτής της σχέσης. Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι εμπειρίες και ιδιαίτερα ο συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά επιδρά στη διαμόρφωση νευρωνικών δικτύων που σχετίζονται με τις νοητικές λειτουργίες , την ικανότητα της αυτορύθμισης, την ανθεκτικότητα και τη συγκροτημένη ενότητα του εαυτού .
Πως μπορούμε να αναπτύξουμε αυτό το δεσμό ώστε να μεγαλώσουμε υγιή σωματικά και πνευματικά παιδιά? Ξεκινήστε με το δικό σας μικρό ταξίδι στη παιδική σας ηλικία , ανακαλύψτε τα θετικά στοιχεία που πήρατε απο τους γονείς σας καθώς και τα αρνητικά , δείτε πως αυτά τα στοιχεία διαμορφώνουν τις αξίες σας, τα πιστεύω σας , τις συγκινήσεις και τις συμπεριφορές σας σήμερα ως γονείς . Τώρα φανταστείτε μια κατάσταση έντασης , διένεξης , σύγκρουσης με το παιδί σας. Πως αντιδράτε απέναντι στην κατάσταση ? Αν παρατηρείτε ότι δεν είστε ικανοποιημένος (η) με τις αντιδράσεις τις δικές σας ή του παιδιού σας. Αν παρατηρείτε έντονα σημάδια θυμού, λύπης η ενοχών, ίσως χρειάζεστε να επαναπροσδιορίσετε πως θέλετε να μεγαλώσετε τα παιδιά σας?
Οταν το παιδί σας αντιδράει εσείς τι θέλετε να πετύχετε στη δεδομένη κατάσταση? Η πρόθεση σας είναι να μαλώσετε το παιδί ώστε να συμμορφωθεί με τους κανόνες σας? να τιμωρήσετε το παιδί για την αρνητική του συμπεριφορά ? να αγνοήσετε το πρόβλημα πιστεύοντας ότι θα ωριμάσει ? Η μήπως σκεφτόμενοι τις δύσκολες καταστάσεις αναρωτιέστε αν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης ή διαχείρισης ?
Μικρές Συμβουλές για Θετική Διαπαιδαγώγηση ….
🐢Οταν το παιδί σας χάνει τον έλεγχο του εαυτού του, μην χάνεται και το δικό σας!
🐝 Σε στιγμές έντονων αντιδράσεων θυμηθείτε ότι η κούραση, η πείνα , η έλλειψη ύπνου , η αίσθηση θυμού ή φόβου μειώνουν τον αυτοέλεγχο του. Μήπως η γκρίνια ή αρνητική του συμπεριφορά οφείλεται σε κάποια ανάγκη του ?
🐯Αυτές οι στιγμές αποτελούν ευκαιρία σύνδεσης και όχι διένεξης ! Μην μαλώνετε το παιδί σας γιατί δεν μπορεί να ελέγξει το εαυτό του .
🐌Δημιουργήστε κλίμα συνεργασία δείχνοντας φροντίδα και κατανόηση.
🐴Ακουμπήστε το παιδί απαλά, με τρυφερότητα , κατανόηση , δίχως ένταση, δίχως φωνές δοκιμάστε αντί να βρίσκεστε στο ίδιο ύψος με το παιδί να σταθείτε λίγο πιο χαμηλά. Δείξτε κατανόηση για αυτό που του συμβαίνει.
🐊Είναι σημαντικό να επιβεβαιώνουμε τα συναισθήματα του παιδιού , δεν μειώνω τα συναισθήματα του, δεν τα αρνούμε ή τα αποφεύγω, δεν το μαλώνω ούτε το επιπλήτω Όμως οριοθετώ την κατάσταση με ψυχραιμία. Αν το παιδί βρίσκεται σε κατάσταση επικίνδυνη η συγκινησιακά εκρηκτική μετακινούμε το παιδί απο αυτή την κατάσταση μέχρι να ηρεμήσει αλλά ποτέ με θυμό , απειλές η φωνές .
🐬Όταν ηρεμήσει τότε μπορείτε να εξηγήσετε και να συζητήσετε περαιτέρω . Αυτό δεν σημαίνει ότι πετάμε τους κανόνες και τα όρια έξω από το παράθυρο, απλώς την ώρα που το παιδί το έχει χάσει τον έλεγχο του απλώς συνδεόμαστε με το συναίσθημα του τη δεδομένη στιγμή.
🐌Αργότερα, οταν ηρεμήσει η κατάσταση μπορείτε να μιλήσετε για το συμβάν και να διδάξετε στο παιδί υγιή και κατάλληλες συμπεριφορές .
🐘Δεν εξαγριώνω το παιδί , φαναστείτε αν απέναντι σας είχατε ένα εξαγριωμένο γατάκι , πως θα το προσεγγίζατε ?
🐨Αποφύγετε τα πολλά λόγια ή τις μεγάλες διαλέξεις οταν μαλώνετε το παιδί , περιορίσετε τα λόγια σας και εστίαστε στα γεγονότα έν συντομία .
🐥 Το μήνυμα έιναι ΝΑΙ στα συναισθήματα και ΟΧΙ στις κακές συμπεριφορές ή αρνητικές αντιδράσεις . Το μήνυμα : “Έχεις δικαίωμα στα συναισθήματά σου , στο θυμό , στη λύπη σου….., αλλά δεν μπορείς να κάνεις ότι θέλεις”. Ειναι σημαντικό τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα όρια τους και τις επιπτώσεις των συμπεριφορών τους στους άλλους.
🐵Συνήθως οι γονείς οταν μαλώνουν ασκούν κριτική η μειώνουν τα παιδιά, περιοριστείτε στο να περιγράψετε την κατάσταση , αυτό που βλέπεις δίχως την αξιολόγηση ή την επίκριση, αποφύγετε χαρακτηρισμούς και ταμπέλες καθώς αποδυναμώνουν τον εαυτό τους και το είναι τους.
🐀Οταν πρέπει να οριοθέτησεις κάποιους κανόνες η έχουν παραβιάσει κάποιους κανόνες , συζήτησε μαζί τους τις πιθανές συνέπειες η διαμορφώσετε τις συνέπειες ή τους νέους κανόνες μαζί .
🐭Όταν το παιδί βιώνει άσχημες στιγμές βοηθήστε το να εκφράσει με ότι λόγια μπορεί την ιστορία του και την εμπειρία του.
🐵Καθρέφτισε τα συναισθήματα του. Εξέφρασε τα δικά σου χρησιμοποίησε μη λεκτικά στοιχεία , οταν συνδεθεις μαζί του συναισθηματικά τότε θέτεις τα όρια και τους και τους κανόνες. Πες μια ιστορία χρησιμοποίησε την φαντασία σου και το χιούμορ σου.
Είναι σημαντική και απαραίτητη προυπόθεση η ψυχραιμία . Συνήθως σε καταστάσεις πανικού τη χάνουμε με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η κατάσταση . Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας, αν αναγνωρίσετε ότι δεν ειναι εφικτό αφήστε κάποιον άλλο να αναλάβει τη κατάσταση. Αποφύγετε με κάθε κόστος τις ταμπέλες, τον εκφοβισμό ή τις απειλές.